CONFESSIÓ D’UN EXPRESIDENT (QUE HA PORTAT EL SEU PAÍS AL LLINDAR D’UNA CRISI) de Davide Carnevali
(Català) del 29 de juny al 31 de juliol de 2016
Club Capitol. Sala 2
SINOPSIS
Un expresident d’una nació parla al seu poble dient tot el que no va voler, poder, o saber dir durant el seu mandat. Després d’uns anys de govern que van abocar el país a la crisi, ara, animat pel desig (altruista o narcisista) de passar finalment al bàndol dels que la història classifica com a “bons”, l’expresident ho confessa tot. Les coses dolentes i les coses bones. Però sobre tot les dolentes, perquè excusar-se per les coses bones, ben mirat, no té gaire sentit. Per primera vegada, l’expresident parla obertament, traient-se aquella màscara que un polític (quasi) sempre adopta quan deixa de ser un home del poble per a actuar com a home públic. Per primera vegada, l’expresident parla lliurement: un home lliure davant d’un poble lliure. O almenys així sembla.
(Català) Aquesta és una obra sobre el llenguatge.
Sobre la facilitat amb la qual es confon el llenguatge com a eina descriptiva i el llenguatge com a eina creativa.
Una obra sobre l’ús del llenguatge, i encara més sobre la manipulació del llenguatge per part del poder, sobre la seva capacitat de crear una ficció que s’imposa sobre les altres i es converteix subtilment en veritat.
Paràsit de la retòrica política (i per tant, d’alguna manera, de la retòrica teatral), el discurs del expresident flueix clar, senzill, a la recerca de la paraula que finalment digui les coses com són.
Però, és realment possible expressar la realitat a través de les paraules?
O no és el llenguatge en si mateix ja la construcció d’una ficció, que inevitablement ens allunya de la realitat tot just quan pretén comunicar-la, analitzar-la, explicar-la?
Aquesta del expresident és realment una confessió?
O no serà, més aviat, una altra història inventada?
Davide Carnevali
TEXT DEL DIRECTOR I L’ACTOR
Quan els amics de La Brutal ens van fer arribar el text del Davide ens va costar molt poc decidir-nos a tirar endavant aquesta Confessió. Les paraules i el discurs d’aquest ex president sense nom ens van entrar per tots els forats possibles i van fer sortir a la llum les ganes que teníem de dirigir-lo i interpretar-lo. Posar-se en la pell d’un ex president sempre és atractiu. I si es disposa a rendir comptes davant del poble, encara més.
La crisi financera, la desconnexió de la classe política amb el poble, el segrest econòmic als països endeutats, la corrupció, la vella política i la nova, les privatitzacions, l’entrada de capitals estrangers, son conceptes que ja no ens estranyen i han passat a formar part de les nostres vides. El nostre protagonista parla de tot això des de la llibertat, la tranquilitat de qui ja no ha de mesurar les seves paraules. I també des de la ironia.
No busqueu de quin expresident estem parlant perquè poden ser molts. En aquests temps que ens ha tocat viure si fots una cossa a un arbre en cauen deu.
Tant de bo disfruteu d’aquesta Confessió com ho hem fet nosaltres preparant-la.
Xavi Ricart i Queco Novell
Fitxa tècnica
(Català) Direcció : Xavier Ricart
Intèrpret: Queco Novell
Traducció de l’italià: Davide Carnevali amb la col·laboració de Carles Fernández Giua i Instituto Italiano di Cultura
I·lluminació: Jaume Ventura
Audiovisual i so: Francesc Isern
Escenografia: Jordi Queralt
Vestuari: Maria Armengol
Caracterització: Helena Fenoy
Construcció: Carles Hernández “Xarli”
Regidoria: David Olivares
Col·laboració en el disseny de so: Damien Bazin
Ajudant de vídeo: Beatriz García
Fotografia: Felipe Mena
Disseny gràfic: Joan Aguadé
Tràiler de l’espectacle: Francesc Isern | Damià Haro
Agraïments: PIIGS, Outis Tramedautore, La Perla 29, Tere Mayoral, Catalonia Hotels & Resorts (Jordi Alcoriza, Lourdes Sitjà i Patrícia Lledó), Gemma Pinyol, Sergio Maydeu, Marco Pascali, La Virgueria, Marina Quesada, Alberto San Juan, Michele Di Mauro, Ferran Dordal, Estel Cristià, Natàlia Obiols i Mireia Mora.
Una producció de La Brutal amb la col·laboració de Minoria Absoluta
Espectacle estrenat en el marc del GREC-Festival de Barcelona 2016.